Aktuella projekt

Språkvän

Bli Språkvän och få nya vänner och öva svenska tillsammans

Vill du lära känna nya människor?
Vill du lära dig mer svenska?
Vill du hjälpa människor att lära sig mer svenska?

Som Språkvän matchas personer och familjer – en som är ny i Sverige och en som bott i Sverige länge. Ni träffas 2-4 gånger per månad, pratar svenska, lär känna varandra och har kul ihop.

Kontakta oss på info@hejblekinge.se

För att anmäla dig som volontär eller som språkvän klickar du på respektive stad och fyller i önskade uppgifter. Därefter kontaktar vi dig. 

Äldrekonsulent

Carina Rosenqvist är vår äldrekonsulent och finns här för den som vill ha mer socialt umgänge och någon att göra saker tillsammans med.

Vi har ett treårigt IOP-avtal (Ideellt offentligt partnerskap) tillsammans med Karlshamnsbostäder för att möta deras hyresgäster och skapa sociala samvaro.

Carina berättar: ”Länge har jag haft en dröm om att få arbeta med äldre personer. Därför blev jag oerhört glad när den här möjligheten dök upp! Jag tror verkligen att detta kan göra skillnad på riktigt”.

Den äldre bestämmer själv vad som ska göras och hur. Det skulle t.ex. kunna vara att se en film, laga mat, promenera, göra fint på balkongen eller bara umgås över en kopp kaffe. Det är helt upp till den äldre att bestämma vad som känns meningsfullt och bekvämt. 


Promenadvän och social tid

Hej Blekinge erbjuder seniorer i Karlshamn och Karlskrona en egen promenadvän helt kostnadsfritt. Som senior får du sällskap på en promenad en gång per vecka. Tillsammans får ni motion och fina samtal. Vi matchar dig med en trevlig promenadvän med likande instressen.

Du kan ringa till oss både om du vill vara volontär eller om du söker en promenadvän. Carina finns på plats och matchar promenadvänner. Du når Carina på 070-861 59 17 så berättar vi mer. 

Årligt återkommande aktiviteter

Varje år har vi några återkommande aktiviteter som har blivit välbesökta och väldigt uppskattade.

Biomys

Alla medlemmar, företagsvänner, samarbetspartners och volontärer bjuds på biomys i december.

Sommarfirande på Kastellet

I juni hyr vi hela kastellet och bjuder på våfflor, möts och har en fin dag tillsammans. 

Pubmys på Loch Ness

Varannan torsdag har vi pubmys från kl 15:00. Alla är varmt välkomna. Vi bjuder på snacks och ni köper er egen dricka. 

Äldre projekt och aktiviteter

Genom våra projekt försöker vi ta initiativ till att skapa ett hållbart och mer inkluerande samhälle. 

Projektet Hej Blekinge

Med projektet ville vi skapa en plattform och mötesplats för unga vuxna asylsökande. Här fanns det en möjlighet att utveckla sig själv tillsammans med andra genom inkluderande aktiviteter och samtidigt samtal om en snabbare etablering. 

Simskola för kvinnor

Hej Blekinge tror på ett jämställt och jämlikt samhälle. Simkunnighet och ökad vattenvana bidrar till ett mer hållbart och inkluderande samhälle. 

Svinnköket

Svinnköket syftar till att integrera arbetssökande kvinnor samtidigt som målet också var att minska matsvinnet i butiken. Deltagarna arbetat med att förädla matsvinn, främst frukt, bär och grönt till smoothies, saft, juice, marmelader, soppor mm. 

Pop-up caféer för äldre

Under pandemin när vi inte kunde träffas inne kom idén upp med pop-up cafe. Vi mötte många äldre ofrivilligt ensamma människor som vi fikade, pratade och hade en fin social stund tillsammans med. 

Middagsbubblarna

Istället för att äta maten själv hemma som hemtjänsten levererar anordnande vi ”Middagsbubblarna”. Vi dukade upp snyggt och gjorde det lite hemtrevligt. De äldre kom dit och vi fick en fin måltid tillsammans med mycket samtal och skratt. 

Bästa stunden

Genom projektet ”Bästa stunden” skapade vi möten och byggde relationer mellan äldre ofrivilligt ensamma och asylsökande. Bästa stunden ska leda till utökat kontaktnät, förbättrad språkutveckling, ökad inkludering, ökad förståelse för svenska samhället och förbättrad fysisk och psykisk hälsa.

STORT TACK till våra finansiärer och samarbetspartners

KARLSKRONA KOMMUN/INTEGRATION

Karlskrona kommun hjälper dig som är ny i Sverige att komma in i samhället och känna dig välkommen till Karlskrona på många olika sätt, bl at erbjuder de Språkvän i samarbete med Hej Blekinge. Det är ett av många sätt att lära sig det svenska språket.

SOCIALSTYRELSEN

Socialstyrelsen har riktade pengar för att arbeta med att motverka ofrivillig ensamhet. Hej Blekinge har sedan flera år tillbaka flera projekt och många aktiviteter igång där vi arbetar med social tid för äldre.

LÄNSSTYRELSEN BLEKINGE

Lässtyrelsen har som uppdrag att samordna tidiga insatser för asylsökande. Hej Blekinge har ett stort nätverk och flera aktiviteter igång som vänder sig till målgruppen nyanlända/asylsökande. Syftet är att underlätta etableringen och göra väntetiden mer meningsfull.

KARLSHAMNS KOMMUN/INTEGRATION

Introduktionsgruppen i Karlshamns kommun hjälper dig som ny kommuninvånare med att komma på plats med bla boende och annat. En viktig faktor för att komma in i samhället är att lära sig svenska och nu kan vi med hjälp av Hej Blekinge erbjuda Språkvänner. 

KARLSHAMNSBOSTÄER

Karlshamnsbostäder arbetar mycket med bosociala frågor och det ligger dem varmt om hjärtat.  Att bo i ett tryggt bostadsområde är en av de viktigaste faktorerna för att trivas. Hej Blekinge är en aktör som är med i arbetet gällande de bosociala frågorna.