Aktuella projekt och aktiviteter

Språkvän

Bli Språkvän och få nya vänner och öva svenska tillsammans

Vill du lära känna nya människor?
Vill du lära dig mer svenska?
Vill du hjälpa människor att lära sig mer svenska?

Som Språkvän matchas personer och familjer – en som är ny i Sverige och en som bott i Sverige länge. Ni träffas 2-4 gånger per månad, pratar svenska, lär känna varandra och har kul ihop.

Kontakta oss på info@hejblekinge.se eller 0733-506780

Äldrekonsulent

Carina Rosenqvist är vår äldrekonsulent och finns här för den som vill ha mer socialt umgänge och någon att göra saker tillsammans med.

Vi har ett treårigt IOP-avtal (Ideellt offentligt partnerskap) tillsammans med Karlshamnsbostäder för att möta deras hyresgäster och skapa sociala samvaro.

Carina berättar: ”Länge har jag haft en dröm om att få arbeta med äldre personer. Därför blev jag oerhört glad när den här möjligheten dök upp! Jag tror verkligen att detta kan göra skillnad på riktigt”.

Den äldre bestämmer själv vad som ska göras och hur. Det skulle t.ex. kunna vara att se en film, laga mat, promenera, göra fint på balkongen eller bara umgås över en kopp kaffe. Det är helt upp till den äldre att bestämma vad som känns meningsfullt och bekvämt. 


Promenadvän

Hej Blekinge erbjuder seniorer i Karlshamn och Rödeby en egen promenadvän helt kostnadsfritt. Som senior får du sällskap på en promenad en gång per vecka. Tillsammans får ni motion och fina samtal. Vi matchar dig med en trevlig promenadvän med likande instressen.

Du kan ringa till oss både om du vill vara volontär eller om du söker en promenadvän. Carina finns på plats och matchar promenadvänner. Du når Carina på 070-861 59 17 så berättar vi mer. 

Trivselcaféer

Under våren och hösten 2021 arrangerar vi tillsammans med Karlshamns kommun utomhus-caféer på trygghetsboenden, äldreboenden och träffpunkter runt om i Karlshamn. Utomhus-caféerna är finansierade av Socialstyrelsen under 2021 och volontärer hjälper till med bakvärk och värdskap. 


Projekt – Bästa stunden

Genom projektet ”Bästa stunden” vill vi skapa möten och bygga relationer mellan äldre ofrivilligt ensamma och asylsökande. På ”Bästa stunden” övar vi på vår kommunikation, upplever kultur och får fysisk aktivitet. Bästa stunden ska leda till utökat kontaktnät, förbättrad språkutveckling, ökad inkludering, ökad förståelse för svenska samhället och förbättrad fysisk och psykisk hälsa.